Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan trä/alufönster och PVC-fönster?

Här spelar tycke och smak in i stor utsträckning. En del gillar känslan i ett klassiskt träfönster medan en del gillar PVC-fönstret tack vare dess underhållsfria egenskaper. Ett träfönster är av naturliga skäl känsligare för väder och vind. Våra träfönster går att beställa med aluminiumutsida och blir då underhållsfria precis som PVC-fönstren.

PVC-fönster är ett billigare alternativ än träfönster och det finns vissa skillnader när man monterar dem. När man pratar isolering så är de båda varianterna i princip likvärdiga. Kontakta oss gärna och boka ett kostnadsfritt hembesök för att ta reda på vad som är optimalt för ert hus!

När ska man välja 2-glas respektive 3-glas?

Ett 3-glasfönster har en bättre isolerande förmåga och stänger också ute ljudet på ett bättre sätt. Många gånger klarar man sig dock alldeles utmärkt med ett 2-glasfönster. Skillnaderna kan ibland vara så små att det inte täcker den extra investering som 3-glaset innebär. Samma här, kontakta oss gärna och boka ett kostnadsfritt hembesök för att ta reda på vad som är optimalt för ert hus!

Kan man byta fönster på vintern?

Det går alldeles utmärkt att byta fönster året om. Vi byter alltid ett fönster i taget och våra skickliga montörer lämnar normalt sett fönsteröppningen fri för kylan under väldigt kort tid. I vissa fall möter vi extrema förhållanden och då undviker vi naturligtvis att byta ert fönster.

Varför får jag kondens på utsidan av mina fönster?

Kondens på utsidan är ett tecken på att fönstret släpper ut väldigt lite värme. Ibland på morgonen skapas kondens eftersom fönstrets utsida för stunden är kallare än luften och fukten sätter sig därför på glaset. Det sker oftast när luftfuktigheten är hög utomhus.

Varför får jag kondens på insidan av mina fönster?

Här kan man ana att fönstret är dåligt isolerat och u-värdet är högt. Då blir insidan på fönstret kallt och det i kombination med undermålig ventilation som bidrar till hög luftfuktighet inomhus är boven i dramat.

Varför får jag kondens mellan rutorna i fönstret?

Det är ett tecken på att glaskassettens tätskikt läcker. I detta fall bör man byta fönstret.

Hur ska man tänka om man vill reducera ljudet utifrån?

Vi erbjuder specialglas som ger hela -39 dB i ljudisolering. Kontakta oss så berättar vi mer!

Vad menas med U-värde?

Dåligt isolerade fönster och dörrar släpper ut en stor del av värmen i ditt hus. Ett fönsterbyte kan därför vara en bra affär för att få ner uppvärmningskostnaden, vilket är bra för både plånbok och miljö. U-värdet anger hur isolerat ett fönster är. Ju lägre U-värdet är desto bättre isolerat är fönstret.

Är garageportarna isolerade?

Ja, samtliga garageportar är fullisolerade, 40mm.

Går det att få vilket mått som helst på garageporten?

I princip ja, maxstorlek är 5 500 mm och maxhöjd är 3 000 mm. Så att få en port som är till exempel 2 850 × 2 180 är fullt möjligt. Dock har vi ett stort utbud av standardmått i sortimentet som vi förespråkar i första hand då det prismässigt är mer fördelaktigt.

Kan man välja att montera själv eller låta en byggfirma sköta det?

Ja, vi säljer alla våra produkter även utan installation.

Kan ni montera en produkt som jag köpt någon annanstans?

Vi monterar endast våra egna produkter som vi vet håller hög kvalitet och som vi är experter på.

Hur ser era garantier ut?

Vi har olika garantier på olika produktområden och vi lämnar även garanti på våra montagearbeten. Läs mer om detta under våra köpevillkor under kundservice.

Kan jag delbetala mitt köp?

Ja, vi kan erbjuda räntefri avbetalning i samarbete med Wasa kredit. Läs mer i våra köpevillkor under kundservice.

Har ni någon butik?

Ja! Upplev våra produkter och jämför skillnader mellan t ex PVC- och träfönster på Gjuterigatan 12 i Karlstad! Butiken är oftast bemannad mellan 8-17 men boka gärna en tid för att få bästa möjliga service och uppmärksamhet.

ROT-avdrag

Du som väljer att installera nya fönster och/eller garageportar har rätt till ROT-avdrag. ROT-avdraget är en skattelättnad som i praktiken ger en reducering av arbetskostnaden.

Skatteverket skriver:

”Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad räknas som rotarbeten och ger rätt till skattereduktion om det utförs i eller i nära anslutning till en bostad som du:”

• ”äger och som du bor i eller har som fritidsbostad”
eller
• ”äger och som dina föräldrar bor i.”

Läs mer hos Skatteverket
Det blir inget extra arbete för dig som köpare. När du anlitar FasadInvest används den såkallade Fakturamodellen, som innebär att du endast betalar 30% av arbetskostnaden. Resterande administrativt arbete sköts av FasadInvest och Skatteverket.

Läs mer om Fakturamodellen hos Skatteverket
Skatteverket samlar all information angående ROT-avdraget under rubriken Husarbete.